Köksgolv - trender för 2020

Naturen är en stark influens i inredningen för 2020-talet. Det märks inte minst på våra golv. Kolla in vad som gäller för nya köksgolv - trenderna för 2020!

På stora inredningsmässor runt om i Europa, som i Paris och Bologna, men även på Formex här i Sverige finns just nu en stjärna som lyser klarare än alla andra: Naturen. Det är den vi vill hylla, plocka in och återskapa.

"Många med äldre hem (både hus och lägenhet) har en klar fördel, de kanske redan har ett gammalt trägolv som kan kläs av och fixas till."

Inget kan vara mer naturligt än att ta tillvara på ett gammalt slitet trägolv. Dessa golv är ofta genuina och oerhört vackra. Under decennier har de ofta täcks av plastgolv eller andra nya material. Men det är i så fall bara att skala bort nuvarande ytskikt för att njuta av det gamla trägolven. För trä är en stor trend inom inredning under tidiga 2020-talet. Och de kommer i många olika nyanser. Du som redan har ett gammalt trägolv hemma får förstås utgå från befintligt material. Men både ljust och mörkt trä trendar, så risken att hamna fel är liten.

Inspiration från skog och hav

Vid början av 2000-talet fick golven ta mycket plats. De rutiga 1920-talsgolven blev populära att lägga igen, dels platta för platta i nyanser som gick att variera till det oändliga, men även enklare golv som rullades ut från rulle och skars på plats.

Sen blev golven mer dämpade neutrala igen. Men nu, precis hundra år efter 1920-talet är golv som tar plats tillbaka igen! De får gärna vara tydligt i färgen som gröna eller mörkt blå. Återigen är det naturen som är inspirationen och djupa havsblå nyanser är populära medan gröna golv kan komma i oändligt många olika nyanser. Lika många som det finns i skog och mark. Även skeppsgolv fortsätter vara en trend i vissa kretsar.

Mönster tar plats

Andra färger som ser ut att bli populära är terrakotta och svart. Terrakotta som stenplattor var superinne vid millennieskiftet, så populära att de senare kändes hopplöst ute när trenden vände. Nu kommer den brända terrakottan tillbaka, gärna i kombination med andra färger som just svart. Ihop ger de en lugn harmonisk känsla samtidigt som golvet vågar ta mer plats med både färgkombinationer och mönster. Lagda stenplattor i olika färger som ger kontrast ger snabbt ett lyxigt genomarbetat uttryck.

Hållbart under fötterna

Med naturen som främsta inspiratör är det läge att hålla hållbarhetsperspektivet högt! Golv ska vara både vackra, praktiska och slitstarka. Självklart är naturmaterial det som väntas komma stort. Ja, naturmaterial är redan stort när det gäller golv. Förutom redan nämnda trägolv så väntas kork bli mer och mer populärt. Ett enkelt praktiskt material som håller länge och är hyfsat klimatsmart. Med naturlig korkmatta på golvet får du också ett spännande mönster med kontraster i beige, brunt och svart. Speciellt men inte skrikigt.

Förutom trä och kort fortsätter marmor vara populärt i badrum. Men marmor är mer ett kontroversiellt val då det är en ändlig resurs. Samtidigt är den tagen rakt från naturen själv. Marmor är därför en vattendelare bland inredare.

Garanterat bra resultat!
29 Jan 2020