Behandling av vitt trägolv

Ett behandlat vitt trägolv ger ett sparsmakat, sobert intryck och är dessutom möjligt att matcha mot alla tänkbara stilar. Ett väldigt bra alternativ som också fler och fler börjar upptäcka.

Rekommenderad behandling av vitt trägolv

I denna upptäckt kommer man dock också att bli varse att golvet i fråga kräver lite extra. Vitt är, som alla vet, känsligare mot smuts och måste därför underhållas på ett bättre sätt. Sköter man inte städning och annat så kommer golvet i fråga att bli solkigt och det intrycket kommer sedan att sprida sig till resten av rummet. Det är snyggt, men det är inte helt lätt att handskas med.

Såpning är en populär ytbehandling som ger golvet ett extra skydd. Det ska inte förväxlas med att såpa golvet som handlar om att städa med exempelvis grönsåpa. Såpning innebär att man i stort sett dränker golvet i såpa och låter detta torka in. Något som ger lite glans och bättre finish.

Tips och råd om vita trägolv

Det finns två alternativ kring vita trägolv. Det ena är att du köpt - och lagt - det nytt. Det andra är att du slipat ett befintligt trägolv och därefter målat detta vitt. Det senare innebär att du också, genom färgen, har adderat en ytbehandling; oavsett om du målat eller valt exempelvis pigmentering.

Den färg du målat kommer också att utgöra ett skydd utöver att bara vara vackert. Detsamma gäller om du köpt ett vitt golv från en leverantör. Ett sätt som kan ge lite extra glans och roligare finish är att genomföra en såpning av det. Det innebär inte att du tar fram skurhinken, fyller på lite grönsåpa och svabbar omkring med skurmoppen.

Nej, såpning är en relativt ny metod som går att använda på trägolv. Den går ut på att man dränker in golvet med såpa och låter denna torka in; något som ska utföras av kunniga personer. Annars finns nämligen en risk i att såpan blir kladdig och därmed suger år sig damm och smuts - något som kan vara förödande på just ett vitt trägolv.

Städa med lite vatten

Gällande skötsel i övrig så kan vi inte nog poängtera en sak som är gemensamt för alla typer av trägolv: använd minimalt med vatten. Ska du städa så ska du också använda så lite vatten som möjligt; om du låter det flöda så kommer också golvet att ta skada.

Detta är något som många missuppfattat och det är också därför som man dels måste vara noga med vattenmängden, men också se till vilken typ av ytbehandling man väljer i respektive rum. Lack i exempelvis hallen - där slitaget är som störst och mest vatten kommer in - är en bra lösning då lack är både stryktåligt och motståndskraftigt mot väta av allehanda slag. Det gäller även köket.

Garanterat bra resultat!
13 Dec 2023