Anpassa dina dörrar när du lägger nytt golv

Det finns några saker att ta hänsyn till då man lägger in exempelvis ett parkettgolv. En faktor handlar om att trä är ett levande material som dels rör sig i sidled och som dels också kan svälla och krympa beroende på vilken relativ luftfuktighet som finns i hemmet för tillfället. Det senare - i kombination med att ett nytt golv ofta innebär några extra millimeter på höjden - gör att du kan få svårigheter att stänga dörrar som finns i anslutning till rummet. Plötsligt kan dörren skrapa i, den kan ge repor eller också så kan det helt sitta fast. Frågan är hur man löser den prekära situationen och om man kan anpassa dörrar när du lägger nytt golv?

Byta, kapa eller slipa dörren?

Det finns några alternativ för att anpassa dörren efter det nya golvet. Lättast blir om vi radar upp dessa och går igenom dem var för sig:

  • Byta dörren i fråga: Är dörren gammal så kanske det inte är någon dum idé att byta ut den. Det går att måttbeställa dörrar och få dem fullt ut anpassade efter de nya förutsättningarna. Här kommer dock en kostnad och vi har all förståelse för att man kanske inte vill byta ut en fullt fungerande dörr bara för att den fastnar lite.

  • Kapa dörren: I de flesta fall så handlar det om att man måste ta bort en smalare remsa från dörren. Vår erfarenhet säger att ett sådant projekt går utmärkt för lekmän att göra. Börjar det däremot handla om att ta bort mycket från dörren så kan man med fördel lämna in den till en snickare istället. Det finns en stor risk i att dörren tar skada om man väljer att kapa dörren på egen hand - det blir sällan särskilt snyggt heller. En smalare remsa dock - det går utmärkt och så här gör du:

  1. Börja med att ta loss dörren från karmarna. Ta sedan en träbit och fäst denna på dörrens undersida med hjälp av klamrar.

  2. Träbiten som du satt fast på undersidan kommer att förhindra att sprickor uppkommer.

  3. Mät upp hur mycket som ska sågas bort och märk ut var på dörren. Börja såga - gärna med en cirkel- eller sänksåg.

  4. Provhäng dörren. Om det fortfarande skulle finnas motstånd så kan du slipa med sandpapper till dess att detta försvunnit. Om inte - ta loss dörren och måla med lite lackfärg för en snyggare finish samt för att skydda mot fukt.

  • Slipa dörren: Ett bra alternativ är att slipa dörren för att få den att passa in bättre. Här rekommenderas en bandslipmaskin - men det är en rekommendation som kommer med vissa restriktioner. I och med att en bandslipmaskin når höga varv nästan direkt så måste du vara försiktig så att du inte slipar för mycket eller att ytan blir hackig. Provslipa gärna på en annan yta först i syfte att lära känna maskinen och dess funktioner. Använd grovlek 40 på papperet, slipa lugnt och metodiskt. Du kan även här måla på lite lackfärg efter att du provhängt dörren och sett att den sitter som den ska.
Garanterat bra resultat!
21 Sep 2022