Lägga golv i källaren

Vad ska man lägga för golv i källaren? Källaren är känsligare än övriga delar av huset med högre fuktighet och sämre ventilation.

Urvalet är, helt enkelt, mindre och väljer man fel så kan detta straffa sig genom att exempelvis fukt stängs inne och både fukt- och mögelskador uppkommer. Här krävs det kunskap och vi tänkte gå igenom lite kring hur man ska tänka gällande golv i källaren.

Källaren blir ofta styvmoderligt behandlad. Man använder den för förvaring och för att exempelvis sköta tvätten i. Mycket mer än så blir det sällan. Få husägare tar tag i saken och inser att en källare faktiskt är en potentiell guldgruva som går att inreda och använda för massa olika saker. Det går att få en fräsch och funktionell källare dit man inte drar sig för att gå.

Ett av de bästa sätten att skapa trivsel är att se över vilket golv som finns och se över om det är möjligt att lägga ett nytt sådant. Golvet kan höja vilket rum som helst och handlar det om en källare så finns även ett värde som ligger i bekvämlighet. Rätt golv gör källaren behagligare, mindre kall och mer gästvänlig.

Man bör dock även inse följande: källaren är en biyta och det handlar inte om att förvandla den till en yta där man ska bosätta sig i. Det är en sämre miljö i en källare och det är något som man ska förhålla sig till. Därmed inte sagt att det är omöjligt att få den trivsam.

Trägolv i källaren

Trägolv är det mest populära golvet i Sverige. Trä är en del av vår folksjäl och det är ett tacksamt material att både arbeta med och som färdig produkt av det jobb vi lagt ner. Men, trä är även känsligt mot fukt och det gör att ett trägolv är att anse som ett mer problematiskt alternativ i en källare. Det finns en uppenbar risk att golvet blir fuktskadat och att man i och med detta också löper en stor risk att se mögel bildas.

Ska man lägga ett trägolv i en källare så måste man vara noggrann med att sätta i luftspalter längs väggarna och där golvet ska läggas flytande. Se även till att använda en luftspaltsbildande tätmatta - Platon exempelvis - under trägolvet. Det du även bör räkna med är att hålla golvet under uppsikt. Trots luftspalt och tätmatta så kan fukt tränga igenom och penetrera träet. Sker detta så måste du vara beredd på att agera och riva ut golvet i fråga i syfte att åtgärda problemen.

Vinyl eller klinker

Det bästa alternativet är klinkergolv. Visst, det handlar fortfarande om ett relativt kallt golv som kanske inte är det skönaste att sätta ett par nakna fötter på. Men, dagens klinker finns ett väldigt stort urval både vad gäller färger, mönster och former. Det kan ge ett varmt intryck - trots att materialet i sig är kallt.

golv i källaren

Även vinylmatta är ett alternativ i en källare, men här bör man vara - som vid trä - uppmärksam på att fukt inte stängs inne och blir problematiskt i framtiden. Vinyl har fördelen i att det finns hur många modeller som helst att välja på. Du kan exempelvis välja ett golv som imiterar trä och därmed få den lösning du kanske drömt om. Dessutom är vinyl behagligt att gå på och det är till stor del ljudisolerande.

Skulle vi lägga in ett nytt golv i din källare så skulle vi rekommendera vinyl eller klinkers. Och, vi skulle även säga följande: lägg gärna ut mattor och använd dig av tofflor. Det är det absolut bästa sättet att slippa bli kall om fötterna. Ett golv i en källare ska vara lite kallt - men det kan ändå ge illusionen av värme och skapa en hemtrevlig atmosfär.

Garanterat bra resultat!
31 May 2023