Lägga linoleumgolv - tips & råd

Linoleum är ett utmärkt golvmaterial

Det är miljövänligt, snyggt, billigt och går snabbt att lägga. Samtidigt är det slitstarkt, ljudisolerande och skyddar mot kyla, vilket gör det till ett utmärkt golvmaterial på kalla golv eller där man gärna vill ha en dämpande effekt, som i barnens rum. Vi får allt fler uppdrag som gäller läggning av linoleum, både på rulle och på platta, och märker att det är en trend som återkommit och som är på uppåtgående.

”Moderna linoleumgolv kan säljas som klickplattor, och som underlag väljs då oftast polyester eller träfiberskivor. Linoleum på plattor är betydligt lättare att lägga än linoleum på rulle”

Linoleum tillverkas av sågspån som blandas med kokt linolja (varifrån materialet fått sitt namn), harts, torkmedel och färgpigment. Processen att tillverka linoleum är relativt invecklad, men grundprincipen är att en elastisk, tät massa bildas, genomfärgad av pigmentet, som sedan valsas ut till platt form på ett underlag av juteväv. Resultatet blir en slitstark matta som vanligen säljs på rulle, men moderna linoleumgolv kan även säljas som klickplattor, och som underlag väljs då oftast polyester eller träfiberskivor. Linoleum på plattor är betydligt lättare att lägga än linoleum på rulle.

Att lägga linoleummatta på rulle

Linoleum är som sagt ett tåligt och slitstarkt material, men det innebär tyvärr också att det kan vara lite jobbigt att handskas med. Det är styvt och det är svårt skära till på ett bra sätt om man inte är van. Dessutom kräver det vanligen att man svetsar ihop skarvarna med specialverktyg. Är golvytan mindre än 2 meter – den typiska bredden på en linoleumrulle – så kan man dock limma mattan utan skarvar.

Det viktigaste att tänka på när man limmar en linoleummatta är för det första att underlaget är helt jämnt. Det bästa är att flytspackla underlaget, slipa och dammsuga det. Det andra som är viktigt att tänka på är att man använder rätt sorts lim, avsett för linoleummattor, och att man limmar generöst.

Limmet ska sugas upp av juteväven på undersidan av mattan och det ska ändå finnas så mycket lim kvar att mattan fäster ordentligt mot golvet. Men som sagt, det är ingen enkel process och vi rekommenderar starkt att du vänder dig till oss om du vill ha en linoleummatta lagd. Vi ser till att jobbet görs enligt konstens alla regler och att du får en matta som både ser snygg ut och ligger säkert.

Lägga klickgolv av linoleum

Att lägga ett klickgolv av linoleum är dock något som många fixar själva. Linoleum på träfiberskiva läggs på samma sätt som lamellparkett med fogar och nåtar. Den stora mängden färger och mönster gör det lätt att skapa ett golv som ser unikt ut. Du kan skapa rutmönster, kombinera storlekar på plattorna och överhuvudtaget släppa loss kreativiteten.

Linoleumplattor läggs flytande, så det viktigaste att tänka på är att underlaget är helt jämnt och att du är noga med att lägga plattorna helt rakt. Annars kommer golvet att se snett ut, särskilt om du valt att lägga plattor i mönster. Men är du bara noggrann kommer det att gå galant. Om du däremot känner att du hellre vill ha professionell hjälp, slå oss en signal så kommer vi och hjälper dig!

Garanterat bra resultat!
31 Oct 2022