Väv din egen matta – en enkel guide

Har du just lagt ett nytt golv och behöver skapa ett större mys därhemma? Då kanske en trevlig trasmatta kan vara på sin plats? Här berättar vi hur du kan väva en hemtrevlig, snygg och klassisk trasmatta utan att behöva en vävstol. Ditt nya golv kommer garanterat att bli ännu trevligare för fötterna med en matta!

Visst är det roligt att väva? Och i detta fall är det dessutom lätt som en plätt! Med bara ett tjockt bomullssnöre kan du väva den här härliga mattan. Känslan när man har skapat något själv kommer inte att försämra känslan, det kan vi garantera.

Detta material behöver du:

  • Cirka 12 st rullar med bomullssnören, cirka 12 mm tjocka. Det kan förslagsvis vara makraméband, bomullssnöre till möbeltapetsering eller tågvirke från båtaffär. Prova annars att använda tjockare trikågarn som det finns många varianter av ute i handeln.

  • Du behöver även en träskiva i samma storlek som du vill att mattan ska bli samt spikar eller skruvar och eventuell textilfärg om du vill ge din matta någon specifik kulör.

  • spikar eller skruvar

  • textilfärg (valfritt

Så här gör du:

Har du inte hittat ett snöre i den färg du önskar? Då kan du färga det själv. Köp textilfärg och färga en del av snöret, på det sättet kan du få till ett snyggt randigt mönster. Men du kan självklart också välja att göra en enfärgad matta

Nu skapar du en varp genom att slå spikar i träskivans kortsidor. Placera spikarna med ungefär 6 cm mellanrum. Även på långsidorna behöver du slå i spikar för att väven ska hålla formen.  Där räcker det dock med ett större mellanrum, ca 10 cm. Linda nu upp snöret på skruvarna för att skapa varpen, som vi kan kalla mattans “skelett”.

Nu är det dags att börja väva. Det gör du genom att trä snöret längs kortsidorna, både över och under snörena som går på längden. Se till att täta till så att det inte blir några mellanrum. När detta är gjort fäster du på baksidan när du fyllt hela väven och lyft sedan bort mattan från spikarna.  Nu är din matta färdigvävd!

Garanterat bra resultat!
14 Feb 2023