Golv i musikstudio

Vilket golv ska man välja i en musikstudio - vilket ger bäst akustik, vilket isolerar bäst och vilket golv är rent allmänt det bästa?

Det finns ganska många svar på dessa frågor och det man måste utgå ifrån är vad som egentligen som ska spelas in? Det finns en tydlig skillnad mellan att spela in exempelvis ett enstaka instrument eller göra ett sångpålägg jämfört med att spela in ljudet från en större orkester.

Lokalen i övrigt måste också tas i beaktning. Hur den ligger kan nämligen avgöra kring vilket golv som är är bäst att lägga i en musikstudio. Ligger lokalen på bottenvåningen i en fastighet - tänk en källare - så har man ofta en bättre isolering än vad man har om lokalen ligger på en annan våning där det ofta är mer lyhört. Där måste golvet både isolera och ge en bra akustik. Ljudisolering är alltid en fråga att ta i beaktning.

golv i musikstudio

Isolera bort alla typer av ljud

Vilket ljud ska isoleras - handlar det om stomljud eller om luftburet ljud: eller är det båda delarna? Stomljud är ljud som bärs av fastigheten. Hör du exempelvis ljudet från en grannes tvättmaskin så är ljudet i fråga något som transporteras i väggar- och stommar. Hör du däremot röster från grannen så är ljudet mer luftburet.

Dessutom finns direktljud - ljud som kommer direkt och som kan slinka in genom exempelvis dörrar, fönster eller genom håligheter i golvet - och så kallat flanktransmissioner att ta hänsyn till. Det senare handlar om ljud som letar sig in i musikstudion via omvägar. Vill du ha en bra ljudisolerad studio så måste du ta hänsyn till alla dessa ljud.

Ser man till väggarna så är den bästa lösningen att köra lite lager-på-lager. Det innebär att man först isolera med flera lager av gips innan man sätter upp ett regelverk - ett isolerat sådant - och därefter upprepar denna procedur till dess att man är nöjd.

Ett flytande golv tar bort stomljud

Gällande golv att lägga i syfte att utesluta stomljud så brukar ett flytande golv vara en bra lösning. Där ges nämligen ofta en mer fjädrande effekt där energi från ljudet kan omvandlas - inuti golvets mellanskikt - till värme snarare än ett störande oljud som saboterar den musikaliska känsla och det samklang man vill åt.

Lägger man det flytande golvet först och därefter isolerar väggarna och taket så får man nästan som en låda inuti den låda som är musikstudion; detta ger ofta en skön effekt där det ljud man vill komma åt enklare kan uppnås.

Ett flytande golv är helt klart den bästa lösningen i en musikstudio. Både i syfte att isolera och för att få en bättre akustik. Skillnaden mellan ett flytande golv och ett vanligt sådant är att det flytande golvet inte är i kontakt med husets stomme på ett mekaniskt sätt.

Fyller man på med lite textilier - mattor, filtar, kuddar och exempelvis gardiner - så får man dels en miljö som är mer hemtrevlig och dels också en mer ljudabsorberande sådan. Tänk på att det kan handla om ganska många - och långa - timmar i studion innan det färdiga resultatet nås. Det är klart att trivseln är viktig.

Garanterat bra resultat!
8 Aug 2022