Vanliga frågor om utegolv
Visst är det härligt med ett trivsamt uterum så här på sommaren? Och grundläggande för det är självklart att få till ett bra golv. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna när det handlar om utegolv.
Vad ska jag välja för typ av utegolv?
Det beror självklart på vad du vill få ut av ditt uterum, valet av golv skiljer sig förstås beroende på dina behov, önskemål och krav. Men de vanligaste varianterna är klinker, betongplattor och trall som fungerar utmärkt i uterum. Men om du vill ha ett växthus i trädgården är marksten det självklara valet. Har du ett vinterbonat uterum som tillbyggnad till huse kan du med fördel lägga ett golv med värme och då passar klinker bra. Men om du ska kunna lägga in golvvärme så måste du ha en gjuten betongplatta som grund. Men det kan det verkligen vara värt, då du får ett varmt och mysigt rum året om. Det går även bra att lägga laminat- och vinylgolv i ett vinterbonat uterum.
Vilket golv ska jag välja till ett inglasat uterum?
I ett inglasat uterum växlar både temperatur och fuktighet mycket, inte minst under sommaren. Därför är ett obehandlat trägolv inte att rekommendera. Anledningen till detta är det i denna miljö riskerar att svälla eller krympa varpå sprickor uppstår. Vi rekommenderar istället värmebehandlad och tryckimpregnerad trall till uterummet. Värmebehandlad trall har den stora fördelen att den är bra på att hålla sin form, även när det är fuktigt. Dessutom står golvet emot mögel mycket bra.
Det går även att lägga komposittrall i ett uterum, men det kräver en hel del extra plats, då det expanderar när det är varmt.
Hur fungerar klinker i ett uterum?
Klinker är optimalt som uterumsgolv när du vill lägga in golvvärme. Dessutom fungerar det mycket bra som en snygg övergång mellan ute och inne. Men glöm inte att klinker för utomhusbruk måste vara frostsäkert.
Om jag väljer trall som utegolv, hur ska den underhållas?
Trallen ska rengöras vid behov. Använd inte högtryckstvätt, den kan skada trallen, lägg istället på rengöringsmedlet med en lågtrycksspruta. Smuts eller påväxt borstar du bort med hjälp av en skurborste eller svamp. Använd gärna en specifik rengöringsprodukt för trä och gärna en miljövänlig sådan.
Hur behandlar jag trätrallen?
Regelbunden ger din trall ett bättre skydd och bevarar den färg du vill att den ska ha. Börja alltid med att rengöra din trall innan det är dags för behandling. Välj den behandling som passar dig bäst.