Lägga skeppsgolv | Ny marin trend

En ny marin trend kommer starkt

Det marina temat i inredning har alltid varit populärt. Drömmen om det klassiska huset i New England-stil finns närvarande hos många. Ett tema som är särskilt gångbart i sommarstugor, men som även fungerar perfekt i den permanenta bostaden. Nycklar för att lyckas med inredning i marin stil är att använda sig av havsnära färger - blått, vitt och lite rött. Blandar man dessa färger med mer rustika möbler i trä så har man också en härlig bas att stå på. Kompletterar man med tavlor på båtar, små knopar och ankare på väggarna - ja, då är man på det stora hela hemma. Det vi ska titta närmare på är en ny marin trend som fler väljer. En marin trend i form av det klassiska skeppsgolvet.

Vad är ett skeppsgolv?

Den trend som börjat ta plats i våra svenska hem gäller alltså ett skeppsgolv. Ett massivt golv av trä som ger en lite fräckare, mer personlig touch till hela rummet, även i kök och badrum. Här stannar många upp och tänker att kombinationen av trä och vatten inte alls fungerar. Det är sant, till viss del.

skeppsgolv

Men, det finns nämligen ett träslag som fungerar bättre än andra gällande motståndskraft mot vatten. Detta i form av teak. Vill du lägga in ett skeppsgolv i exempelvis kök eller badrum så är det helst av allt miljögodkänd teak som ska utgöra materialet. I andra rum så behöver ett skeppsgolv inte vara av just teak - där har du ett större urval och vi kan bland annat nämna ek och ask som populära alternativ.

Teak har speciella egenskaper

Teak är ett fett trä och det är en av anledningarna till varför det klarar av vatten på ett bättre sätt. En annan handlar om att teak rör sig mindre i sidled jämfört med andra träslag. Det är gångbart i badrummet sett till att det inte bildas några glipor som i sin tur kan leda till fuktskador. Att träbåtar är byggda av teak talar väl egentligen sitt tydliga språk.

Nackdelen med teak handlar om den höga prislappen. Du får räkna med att det kostar ungefär 1500-2000 kronor/kvadratmeter. Det innebär att det kan bli dyrt att lägga in ett skeppsgolv i teak och det gör att många väljer att lägga det på egen hand - något som går att göra, men som inte rekommenderas.

Lägga skeppsgolv på egen hand

Vi skulle säga att man riskerar lite väl mycket om man lägger in ett skeppsgolv på egen hand. Framför allt i badrummet (och köket) är det extra känsligt och drabbas du av en vattenskada så kommer du att få en hög kostnad som en konsekvens - inklusive att golvet i fråga kommer att rivas upp. I andra rum än just badrummet kan du prova att lägga ett skeppsgolv, enligt oss. Det bästa är dock att ta hjälp av professionella golvläggare då resultatet blir bättre och mer hållbart även på längre sikt. Du vill ha ett golv som står emot tidens tand och som åldras med den värdighet som du förväntar dig. Just ett skeppsgolv blir vackrare med åren och genom att det läggs på ett fackmannamässigt sätt så får det också chansen att nå sin fulla potential.

Garanterat bra resultat!
30 May 2018