Vattentätt trägolv

Skulle du vilja ha trägolv i köket eller i badrummet, men är orolig för att golvet skulle stå emot väta för dåligt? Det är sant att trägolv generellt inte lämpar sig i våtutrymmen, men inga regler utan undantag. Det går att lägga helt vattentäta trägolv, som fungerar i kök, badrum och till och med utomhus. Allt handlar om hur man tätar fogarna, vilket träslag man använder, samt vilken ytbehandling man ger golvet. Slutligen är det förstås också viktigt att golvet läggs på ett korrekt sätt av en erfaren golvläggare.

”Det främsta exemplet på ett vattentätt golv är ett så kallat skeppsgolv. Ett skeppsgolv är ett golv med nåtar av trä eller gummi och har fått sitt namn av att det ofta syns just på båtar”

Det främsta exemplet på ett vattentätt golv är ett så kallat skeppsgolv. Ett skeppsgolv är ett golv med nåtar av trä eller gummi och har fått sitt namn av att det ofta syns på just båtar. När man läger ett skeppsgolv skruvar eller limmar man fast tiljor som på ett vanligt trägolv, men på ett skeppsgolv har fogarna en bredd på cirka 5-6 mm, vilket gör att de kan fyllas med en fogmassa av gummi, vilket gör golvet helt vattentätt. Ett skeppsgolv kan också ha fogar av trälister, men blir då inte fullt lika motståndskraftigt mot vatten.

Vilket träslag är bäst?

Det allra bästa träslaget när man vill lägga skeppsgolv är teak. Teak är ett fett träslag som dessutom rör sig mindre än andra träslag, vilket ju är viktigt i ett fuktigt utrymme. Teakgolv med plastnåt kan göras helt vattentätt och med fördel läggas i ett badrum. Teak är dock ett dyrt träslag som kan kosta uppemot 2000 kronor per kvadratmeter, vilket såklart gör det väldigt dyrt att lägga i ett större kök eller badrum.

vattentätt trägolv

Vanliga alternativ till teak i skeppsgolv är ask, ek och merbau, som är ett träslag från Sydostasien som blivit populärt på grund av sin tyngd, hårdhet och vackert rödbruna färg. Utseendet på skeppsgolv kan varieras i det oändliga beroende på vilket träslag och vilken ytbehandling man väljer.

Vilken ytbehandling passar bäst?

De vanligaste ytbehandlingarna på skeppsgolv är olja eller lack. Med olja ger man golvet ett
mjukare utseende, och oljan tränger ner i träet och skyddar det på djupet. Det är dock viktigt att man oljar flera gånger, ända tills golvet klarar ett dropptest, där vattnet blir liggande ovanpå golvytan i stället för att tränga in.

Genom att lacka ger man golvet ett slitstarkt och snyggt ytskikt, som kan passa bra i ett badrum. Det är dock viktigt att tänka på att om man får skador i lacken måste man lacka om hela golvet, vilket gör ett lackat golv mindre lämpligt i ett kök, där man i bland tappar tyngre föremål.

Anlita proffs för bästa resultat

Det kan vara svårt att få till ett helt vattentätt golv på egen hand. Vill du ha ett äkta skeppsgolv lagt så är det bäst att anlita en auktoriserad golvläggare. Vi hjälper dig gärna att lägga ett vattentätt golv till uteköket, badrummet eller kanske hallen. Hos oss får du fem års garanti på jobbet och den trygga vetskapen att vi följer golvbranschens riktlinjer för läggning av trägolv. Räkna med ett vattentätt utfört arbete!

Garanterat bra resultat!
4 Aug 2019