Snygga och praktiska golv i växthus

Det finns många fina golv som passar till växthus. Vad du skall ha för växthusgolv beror lite på hur du tänker använda växthuset samt såklart vad du själv tycker är snyggt. Golvet som finns i växthuset skall vara praktiskt, tåligt och lättskött. Det skall passa trädgården och växthusets stil. Tänk igenom noggrant vad du har för behov innan du slår till på ett golv.

En väldigt viktig sak att tänka på är att golvet måste kunna tåla minusgrader och frost. Köp därför ett golv eller underlag som är tänkt för utomhusbruk. Golvet måste också släppa igenom fukt. Om inte kondensvatten och imma kan ta vägen någonstans är risken stor för frostsprängning elle andra fuktskador.

Tegelgolv - för många valmöjligheter

Vill du ha en rustik känsla i ditt växthus så är tegel ett bra alternativ. Genom att välja tegelstenar med olika nyanser kan du lägga mönster och på så sätt skapa ett vackert och helt unikt golv. Här är det lätt att ta inspiration från hur man lägger parkett- eller mosaikgolv. Fogen ger dig ytterligare valmöjligheter beroende på vad du vill ha för känsla. Det går också att helt strunta i fogen om du vill det mer industriellt och rått. Tegelgolv är lätt att göra rent och är inte känsligt för väta.

Natursten – ta in din närmiljö i växthuset

Kalksten, skiffer och granit är exempel på några av de vackra naturstenar som man kan hitta i den svenska naturen. Om du vill bygga ett växthus som smälter in i miljön som finns runt omkring så kan du med fördel välja en natursten som finns i di närhet. Stenarnas naturliga utseende med skiftningar i struktur och nyans gör att golvet blir levande och kommer åldras på ett vackert sätt. Det kan vara bra att välja lite skrovliga stenar till ditt golv då blanka stenar kan bli hala om det kommer vatten på dem.

Marksten av betong - prisvärt och slitstarkt

Golv i växthus av marksten är populärt och något som många väljer. Det ger ett robust och hållbart golv som är mycket slitstarkt. Marksten är relativt billigt och kan vara ett bra alternativ till både tegel och natursten. Precis som med tegelgolvet kan du vara kreativ i utformningen av golvet och lägga vackra mönster. Marksten finns i många olika former och färger så det är lätt att skapa något eget. Är du den pyssliga eller händiga typen kan du faktiskt gjuta dina markstenar själv. Om du gjuter plattor och lägger rabarberblad längst ner kommer plattorna få vackra bladformade mönster. På så sätt blir du garanterat ensam om ditt golv!

Golv av trä i växthus

Det är möjligt att lägga trägolv i växthus, dock är det inte optimalt. Tyvärr är trä mycket känsla för vatten och fukt. Träet som är i växthuset får inte vara impregnerat då de gifterna kan sprida sig till din odling. Har du ett mindre växthus kan iofs trätrall eller liknande fungera. Idag finns även trall i plast och keramik vilket kanske kan vara ett bra alternativ om du vill slippa gifter från ett impregnerat trägolv. Man kan använda äldre och alternativa metoder för att skydda träet som till exempel att tjärbehandla det. Fuktigt trä har en tendens att bli halt. Tänk igenom noga innan du väljer trä till ditt växthus.

Grusgolv - smidigt för odlare

Ett golv som består av grus är mycket smidigt för den som har lite större odlingar i sitt växthus. Lite spilld jord eller dropp från vattenkannan glider ner mellan gruset och försvinner.
Grus är dessutom billigt. Dock kan det blir lite svårt att möblera inne i växthuset då stolar och bord gärna sjunker ner i gruset och blir svåra att flytta. Därför lämpar sig grus att kombinera med något av de ovanstående alternativen såsom natursten, marksten eller tegel. 

Garanterat bra resultat!
17 Jan 2022