Så skyddar du golven från dina husdjur

Har ni skaffat en liten hundvalp som ännu inte är rumsren? Eller kanske har ni en större hund som halkar runt på parkettgolvet? Det finns egentligen tre lösningar för att skydda golven där hemma. 

Underlag som skyddar mot vassa klor och väta

Det finns massa olika typer av mattor och underlag som ni kan lägga på erat golv för att skydda det från husdjur.

  • En stor tjock matta. 

En sådan här typ av matta håller golven från att bli repiga och den går inte sönder i första taget heller. De är dessutom fina och dekorativa. Det som inte är så bra är att den inte håller väta från att nå dina golv. Så detta är kanske inte bästa lösningen för en liten valp.

  • Gummimator 

Man kan köpa gummimattor som metervara hos olika bilhandlare. De är hållbara och tål dessutom väta bra. Dock är de kanske inte så snygga. 

  • Plastad frotté och vaxdukar

Detta är textilier som håller för både klor och kiss. De är dessutom lätta att ta undan och tvätta. Man får dock köpa lite tjockare varianter så de håller sig på golvet. Detta kan man hitta både dyrt och billigt, det beror på vad man vill ha för design.

  • Byggplast eller byggpapp

Byggplast- och papp håller för viss väta och slitage. Man får dock vara beredd på att byta med jämna mellanrum. Den här typen av underlag är inte heller särskilt fint att ha på sina golv men kan fungera som en tillfällig lösning. 

Lägg in ett tåligt golv 

Om man hela tiden har olika djur hemma som sliter mycket på golvet kanske det är lättast att lägga in ett golv som är väldigt tåligt. Det finns många snygga vinyl- och laminatgolv som dessutom gör att djuren inte halkar så mycket.

Vill man absolut ha ett trägolv så ska man välja ett hårt träslag. Man kan också välja en ytbehandling av golvet som gör det mer hållbart till exempel lack eller hårdvaxolja. 

Håll naglar och klor trimmade

För att hindra era djur från att halka runt och repa golven där hemma så skall man vara extra noga med att klippa naglar och klor. Det finns idag många smidiga klippare och saxar som gör detta relativt enkelt. Om man ändå tycker det är svårt så kan man gå till en salong som är specialiserade på djur. Det finns även små gummiöverdrag som man kan sätta på klorna ifall man slarvat med trimningen och skall besöka en vän med fina golv. 

Vi hoppas det här har varit till hjälp för er med husdjur där hemma. Lycka till!

Garanterat bra resultat!
16 Oct 2021