Så reparerar du ett slitet parkettgolv

Har du ett slitet parkettgolv som behöver repareras? Här bjuder vi på en enkel guide hur du ska gå tillväga för att ge ditt golv en ny glans.

Först kan vi gå igenom några sätt att undvika slitage på ditt golv. Börja med att placera ut dörrmattor både innanför och innanför alla ytterdörrar. Då får du in mindre mängder grus och smuts som oftast är den främsta orsaken till slitage på trägolv. Om du dessutom sopar bort grus och större skräp innan du dammsuger så kommer du att slippa en del fula repor på parkettgolvet. Dra inte runt smutsen i onödan med mopp eller dammsugare!

Möbeltassar fungerar bra för att skydda parkettgolv

En annan enkelt och effektiv metod att skydda golvet är att använda möbeltassar. Sätt tassarna på samtliga möbler som är i kontakt med golvet. Välj en mjuk tass, varianter i metall kan lämna fula märken på golvet!

En annan sak som är viktig att ha koll på innan en reparation dras igång är att veta hur golvet är behandlat – har lack eller olja använts? Kontakta din återförsäljare om du inte vet vilken behandling som har använts.

Om du ändå har drabbats av hack och repor på golvet, det är lätt hänt inte minst i barnfamiljer där det ibland kan gå ganska vilt till, så finns det en hel del effektiva och smidiga metoder som ger ditt parkettgolv ny glans. Är du osäker så kan du alltid kontakta en professionell golvläggare.

Så här reparerar du ett oljat parkettgolv

Har du ytliga hack och repor på ett oljat parkettgolv så kan du enkelt reparera dem genom att stryka på ett lager med ny olja. Handlar det om grövre repor så finns det starkare oljor som passar även för det. Har ditt golv riktigt djupa repor, hack eller sprickor så kan du använda någon form av hårdvax eller wood filler. För att få till en fin finish så oljar du sedan in golvet.

Så här reparerar du ett lackat parkettgolv

Även ett lackat trägolv går att snygga till med enkla medel. Mindre repor kan fixas med en lackrefresher, är de lite grövre så rekommenderar vi en touch up-lack. Riktigt stora hack och blessyrer på golvet kan du även här reparera med hårdvax eller en wood filler. Ytbehandla sedan med passande olja

Självklart är den mest effektiva sättet att reperare ett slitet golv att slipa det, men då måste du förstås först kontrollera att det är tillräckligt tjockt för att tåla en slipning. Renoveringar, slipningar, byte av stavar och lagning av trasiga fogar är arbeten som kräver en viss kunskap och vi rekommenderar att du anlitar professionell hjälp om du vill göra dessa reparationer.

Garanterat bra resultat!
21 Sep 2020