Ovanliga träslag som du kan använda till golv

Fler och fler söker efter det unika som skapar det där lilla extra, mer personliga hemmet. Golvet är inget undantag. Dels så ser man att privatpersoner väljer annorlunda mönster i parketter, dels att man tenderar att välja lite annorlunda material och dels så ser man även att många vill ha ovanliga träslag som golv. Det senare ska vi titta närmare på här.

Det finns, innan vi går vidare med en liten genomgång av ovanliga träslag att använda som golv, några saker att tänka på. Det första gäller priset. Vill du ha ett ovanligt träslag som golv så kommer du, utan tvekan, att få betala för det. Både för tillverkningen och för inläggningen av det. Ett golv av ett ovanligt träslag kan innebära att jobbet med att lägga in det tar längre tid än vad ett, så att säga, mer normalt golv skulle göra.

Ta reda på några saker innan du väljer golv

En annan sak i åtanke gäller miljön. Hur tas golvet fram? Finns det tillräckliga resurser för att ditt val ska vara motiverat? Hur ser frakt och transport ut? Det är långt ifrån någon ickefråga: då det kommer till miljön så har vi alla ett ansvar.

Ytterligare en fråga gäller skötsel och hållbarhet. Hur länge håller golvet? Klarar det av vårt nordiska klimat med en kall vinter och en varm sommar samt en varierande luftfuktighet? Trä är ett levande material som rör sig och därför måste man också tänka på detta i samband med att man väljer golv.

Rådet är att du alltid rådfrågar och köper in ditt golv via en seriös kanal. Säljs golvet i butik så borde det heller inte finnas några frågetecken kring hållbarhet.

Exempel på ovanliga träslag du kan använda som golv

Okej, med detta sagt så går vi igenom några mer ovanliga träslag som du som kund kan välja för att få ett mer unikt och personligt golv i din bostad:

  • Jarrah: Jarrah är ett träslag som är nära släkt med eukalyptus och det importeras från Australien. Träslaget är extremt hårt och står pall för hårda tag. Färgen är mörk, men har ändå vissa ljusrosa inslag. Ett vackert golv som dessutom blir unikt som en följd av en livlig och personlig ådring.

  • Merbau. Ett väldigt hårt träslag som kräver rätt kunskap vid både inläggning, slipning och framtida underhåll. Sker detta på rätt sätt så får du en stor belöning i form av ett golv som drar åt det rödbruna hållet och som passar i rum som utstrålar klass och elegans.

  • Jatoba: Jatoba importeras från Sydamerika och kommer med en elegant, sofistikerad rödbrun färg. Träslaget är, mycket som en följd av importen, dyrare. Smakar det så kostar det: rätt skött så garanteras du ett vackert golv som står emot tidens tand på ett bra sätt. Tänk dock på att det är väldigt hårt träslag. Så hårt att det faktisk kan innebära problem i samband med slipning.
Garanterat bra resultat!
24 Mar 2021