Moderna heltäckningsmattor - tips från proffsen

Heltäckningsmattor drar fortfarande till sig en viss skepsis från privatpersoner. Minnet av de tidigare modellerna spökar fortfarande och det kan man också förstå. Det man måste inse är att dagens modeller är överlägsna gårdagens och att de mattor som idag finns på marknaden har väldigt stora fördelar.

Det är ett bra val och det är det av flera olika anledningar. Det finns emellertid några saker som man bör ta reda på innan man bestämmer sig. Moderna heltäckningsmattor - tips från proffsen: så hittar du rätt modell för just dig, ditt hem och den stil du har.

Den moderna heltäckningsmattan

Ser vi till den moderna heltäckningsmattan så skiljer den sig rejält från äldre modeller. Materialet och den tekniska utvecklingen är överlägsna och här kan man exempelvis nämna att antistatiska fibrer numera nästan vävs in som standard: detta gör att den statiska elektriciteten ej kan laddas på mattorna längre.

rum med modern heltäckningsmatta

I övrigt så finns det idel andra fördelar och vi tänkte dels rada upp dessa och dels också ge några tips kring hur man ska tänka om man överväger en modern heltäckningsmatta.

Klart står att fler och fler börjar inse värdet av dessa igen och att samtidigt fler och fler inser att gårdagens mattor inte kan ställas i jämförelse med de modeller - och det material - som finns i butik idag. Det är, helt enkelt, dags att åter se över detta som ett alternativ i hemmet.

Information, tips och tankar om heltäckningsmattor

  • Dagens mattor testas innan de hamnar i butik. Kraven på heltäckningsmattor har blivit högre. Numera testas mattona - enligt ISO-standard - innan de hamnar i butik. Man ska vara medveten om att det ändå skiljer i kvalitet mellan olika mattor, tillverkare och modeller.

  • Fler öglor - mjukare matta. Heltäckningsmattor knyts med hjälp av öglor som i sin tur antingen kan vara skurna eller öglade. De förra ger en mjukare matta, och ju fler öglor det handlar om - desto mjukare blir också mattan.

  • Rätt material för dig. Man ska veta att materialet ofta avgör hur man trivs på heltäckningsmattan. Detta både funktionellt och rent estetiskt. Numera så sker nästan all tillverking av olika syntetiska fibrer - nylon och exempelvis akryl - vars tekniska egenskaper är svårslagna. Här kan man nämna exempelvis tålighet vid slitage, ljudabsorbering (givet vilken tjocklek man väljer) samt att de klarar av fukt och smuts.

    Det ska även nämnas att dessa material klarar brand. Skulle det börja brinna så sker inte detta genom att heltäckningsmattan snabbar på förloppet; istället så pyr branden långsamt. Det kan rädda liv. Även jute, ull och naturliga hårfibrer förekommer som material. Sisal och rayon ska även de nämnas som fullt möjliga - och bra - material att använda.

  • Obegränsat urval. Gällande heltäckningsmattor så finns det ett nästan obegränsat sortiment gällande färger, material och mönster. Hittar du en matta som du gillar så är det säkerligen möjligt att få denna i ett tjugotal olika mönster och färger också. Det är bara att prova sig fram - precis som vid val av exempelvis tapeter.

  • Tänk på att: Välja heltäckningsmatta utifrån behov och slitage. Undvik att lägga en sådan i kök och badrum - vilket inte alls är ovanligt i andra länder. Tänk även ett extra varv innan du lägger den i hallen. Där är slitaget högt och även om dagens modeller klarar smuts, fukt och allmänt slitage bättre så kan det vara en bättre lösning med någon annan typ av matta/golv.

    En annan sak att tänka på gäller höjden. Se till att ha denna klar för dig innan du lägger in mattan - det kan nämligen påverka exempelvis hur dörrar kan stängas och öppnas. Ett sista råd gäller just inläggningen. Det går att lägga en matta på egen hand - men du kommer att få ett bättre resultat om du tar professionell hjälp. Lycka till!

Ett historiskt perspektiv

Vi backar bandet till någonstans i mitten av 70-talet. Det var nämligen då heltäckningsmattan fick sitt stora genombrott. Ett genombrott som kan jämföras med genomslagskraften hos ett nytt popband. Plötsligt var heltäckningsmattan något som alla skulle ha i sina hem; det spelade ingen roll om det handlade om sovrum eller om vardagsrum: lösningen fungerade överallt. Genombrottet skedde över en natt och på samma sätt kunde man även se fallet. Upp som en sol - ner som en pannkaka. Det som skedde var att utvecklingen av material och teknisk kvalitet sidsteppades. Något som drabbade konsumenten.

Heltäckningsmattorna som salufördes då levde inte alls upp till hajpen. De togs fram för fort och var nästintill oprövade kort. Dessutom så uppfattade många konsumenter användningen fel; man behandlade en heltäckningsmatta som ett hårt golv och det - i kombination med en obefintlig produktbeskrivning - skapade en situation där mattorna nöttes ut och sprack i förtid.

Till detta kan man även nämna att obehagliga saker som statisk elektricitet förekom flitigt. Något som var allt annat än roligt i samband med att man steg ur sängen.

Garanterat bra resultat!
20 Aug 2020