Lägga trädäck på gräsmatta

Kan man lägga trädäck på gräsmatta? Det går utmärkt, men ska emellertid vara medveten om att det är ett projekt som kräver lite mer än att lägga ett trädäck över exempelvis en befintlig stenläggning. Vi ska visa hur du ska göra och vad som är viktigt att tänka på.

Ett trädäck ger en extra dimension till utelivet under sommaren. Det är en utmärkt plats att sola på, äta middag, grilla och i övrigt sätta sig ned och slappna av på. Trädäck är dessutom, med rätt skötsel och ett korrekt underhåll, något som har en lång livslängd och som verkligen ger valuta för pengarna.

Ska man lägga ett trädäck på en gräsmatta så är grundarbetet det viktigaste. Om inte det sköts på ett korrekt sätt så riskerar man att se en massa ogräs och växter ska växa upp genom trallen. En annan risk med att bygga direkt på gräs är att underlaget sätter sig och att det blir ojämnt i takt med tiden.

Om man redan har en befintlig stenläggningar att anlägga ett trädäck på så slipper man detta extraarbete: där är det nästan bara att sätta igång och bygga den ram som trädäcket ska vila på.

Grundarbete för att lyckas med ditt trädäck

Det viktigaste är, som sagt, grundarbetet. I det här fallet så är det också ett grundarbete i ordets rätta bemärkelse: du ska börja med att gräva. Vi ger dig alla stegen för att skapa ett trädäck på en gräsmatta här nedan:

  1. Börja med att mäta ut ett område i gräset motsvarande storleken på det trädäck du tänkt dig bygga. Märk ut detta med snören fäst mellan utmarkerade pinnar. Ett tips är att du funderar kring att lägga en rad med stenar utanför det området. Det ramar dels in trädäcket och dels så gör den raden även att du slipper arbete med trimmer i framtiden. Vår erfarenhet är att denna, synnerligen lilla, ansträngning alltid lönar sig!

  2. Gräv ut jorden inom området. Djupet ska ligga på som minst 15 cm, men ju djupare du orkar gräva - desto bättre är det.

  3. Lägg ut en täckande duk. En fiberduk fungerar bra - likaså en ogräsduk. Båda dessa fyller sitt tydliga syfte i att stänga in ogräs och annan växtlighet. Välj med fördel en mörkare duk. Detta av estetiska skäl: en ljus duk kan tendera att synas genom jorden på sina håll.

  4. Fyll på med grus. Gruset ska vara av en specifik dimension - 8/16 - och du ska fylla ungefär 10 cm i höjd. Till detta så ska även gruset i fråga komprimeras. Det sker allra bäst genom att du använder en Vibb - en vibratorplatta som går att hyra i bygghandeln. Det kostar inte många kronor att göra så. Därefter fyller du på ytterligare med grus som du krattar ut till dess att ytan är rak och jämn. Du kan jämna till med en längre planka för att nå det bästa resultatet.

  5. Efter detta så placerar du ut markstenen - eller plattorna - som ska bära tyngden av hela konstruktionen. I och med det är också själva grundarbetet klart och du kan sätta igång med det väsentliga - att bygga ditt trädäck - och där det inte finns någon risk att det i framtiden kommer upp en massa ogräs eller att marken sätter sig. Lycka till.
Garanterat bra resultat!
20 Jan 2021