Är det dags att lägga nytt golv i tvättstugan?
Inför en golvläggning - oavsett vilket rum det handlar om - bör man alltid tänka på några saker innan. Hur hårt slitage är det i rummet? Hur mycket fukt finns och hur viktigt är det med det rent estetiska? Tvättstugan är ett golv där det finns mycket fukt i omlopp. Detta gör att urvalet begränsas något gällande vilket typ av golv som passar.
Ser man till det ovan nämna så kan man se att exempelvis trägolv och mattor går bort i en tvättstuga. Det finns för hög luftfuktighet för att dessa typer av golv och material ska anses som en bra, hållbar lösning. Sådana typer av golv passar bättre i andra rum. I en tvättstuga så passar det bättre med exempelvis klinkers eller vinylgolv.
Det vanligaste valet numera är klinkers och det är också ett material som står pall för fukt, för vatten och för ganska hårda smällar. Ett bra val och detta utan att göra avkall på det estetiska. Klinkers går att få i de flesta färger, former och storlekar. Det går också utmärkt att kombinera och matcha mot kakel som man med fördel kan använda som väggbeklädnad i en tvättstuga - detta då det, liksom klinkers, klassas som ett VA-material och där VA står för vattenavvisande.
Ta professionell hjälp med golvläggningen
Det finns en viktig punkt att rätta sig efter i samband med att man ska byta golv i en tvättstuga: det bör utföras av proffs. Våtutrymmen är speciella och även om det inte finns någon lag som säger att du som privatperson inte själv får utföra jobbet så bör du tänka på en- och två gånger innan du sätter igång. Dels så finns det regler att rätta sig efter gällande exempelvis tätskikt och eventuella fuktspärrar. Dels så handlar det även om exempelvis golvbrunn, lutning mot denna och hur den ska anslutas. Golvbrunnen är alltid den svaga punkten vid golvläggning i våta utrymmen.
Även om du läst på och följt de gängse regler som finns kring golvläggning i en tvättstuga så kan du råka ut för problem. Vad händer om det uppstår en vatten- eller fuktskada? Få försäkringsbolag ställer sig villiga att ge ersättning om det visar sig att jobbet utförts av icke-professionella hantverkare.
Det spelar sällan någon roll om du de facto gjort allt enligt konstens alla regler. Mot ett försäkringsbolag så får man sällan rätt i sådana processer. Därför är det också en framtida säkerhet att anlita en professionell golvläggare, auktoriserad och godkänd för arbete i våta utrymmen, i samband med en golvläggning i tvättstugan.
Dokumentationen är viktig
En viktig sak gällande det senare är att allt ska dokumenteras. För att en försäkring ska gälla så krävs en ganska omfattande dokumentation. Spara alla kvitton för material, följesedlar, kvalitetsintyg och så vidare. Se även till att arbetat fotograferas löpande. Ju mer du har dokumenterat, desto mindre obehagliga överraskningar kan uppkomma i framtiden. Även om du anlitat en professionell firma så kan det bli fel och det kan uppkomma tvister kring ansvaret. Där blir dokumentationen en viktig punkt i att få rätt. Spara allt!
Andra inlägg
- Golv som klarar hög belastning
- Enkla tips för att lägga lamellparkett på egen hand
- Behandling av vitt trägolv
- Utegolv – frågor och svar
- Lägga golv i källaren
- Väv din egen matta – en enkel guide
- Lägga linoleumgolv - tips & råd
- Anpassa dina dörrar när du lägger nytt golv
- Golv i musikstudio
- Vad har man för golv på slottet?