Laga klickgolv | Så fixar du golvet på egen hand

Klickgolv har på många sätt revolutionerat golvbranschen, och gjort det enkelt för många hemmafixare att lägga sitt golv själv. Många klickgolv är av bra kvalitet och tål till exempel att slipas om flera gånger. Golv av bra kvalitet brukar också vara lätta att laga, och även det är något de flesta klarar av själv. I byggvaruhusen finns många produkter för lagning av klickgolv, men ibland kan det räcka med bara en fuktad trasa och strykjärn, som vi snart ska se.

”Här kommer några tips på hur du kan gå till väga om du själv vill reparera ditt klickgolv”

Är skadan stor, eller om du tycker att det känns krångligt att laga golvet och inte vill riskera att det går sönder ytterligare, ska du kontakta oss. Vi kan hjälpa dig med allt från att åtgärda små repor till att byta ut hela golvplankor, på ett snabbt och snyggt sätt. När vi har lagat ett klickgolv går det inte att se att det har varit trasigt. Här kommer några tips på hur du kan gå till väga om du själv vill reparera ditt klickgolv.

Laga laminatgolv

Till laminatgolv passar det bäst att använda ett reparationskit med vax, som säljs i de flesta byggvaruhus. I ett reparationskit följer vax i olika kulörer med, som kan blandas för att få fram den kulör som passar golvet. Med hjälp av en värmepenna applicerar du enkelt vaxet i sprickorna, och därefter kan du slipa och på andra sätt bearbeta vaxet till skadan är helt osynlig. Du kan även ta en titt på metoderna här nedan som beskriver hur man kan laga en klickparkett.

Att laga klickparkett

Om du har tappat något på ett parkettgolv och fått en buckla eller spricka, är det bästa sättet att försöka få träfibrerna att resa sig igen med hjälp av fukt och värme. Ta en väl fuktad trasa och lägg över skadan. Därefter pressar du på trasan med ett varmt strykjärn. När ångan tränger ner hjälper det träfibrerna att resa sig och återta sitt tidigare läge.

Är skadan större kan du fylla igen hålet eller repan med träspackel. Träspackel, som oftast är linoljebaserat, används till många olika saker men inte minst till att fylla i repor, hål, sprickor och skador på parkettgolv. Träspackel finns i många olika kulörer och konsistenser, och det kan vara bra att fotografera ditt golv eller kanske ta med en överbliven bit sen golvläggningen och rådfråga butikspersonalen när du ska köpa träspackel. Att använda träspackel är sedan väldigt enkelt, du fyller bara i med de mjuka spacklet och när det torkat så slipar du och ytbehandlar.

Kontakta oss för större lagningar och ersättningar

Ibland kan det bästa vara att byta ut hela golvplankan. Då kan det vara bra att ringa oss, så att vi kan avlägsna och ersätta golvplankan på ett snyggt sätt. I bästa fall går det att ersätta golvplankan med en planka i samma nyans, men är golvet gammalt kan det hända att det är svårt att få tag i en planka som passar. Mycket går dock att göra med betsning, lasering, ytbehandling och så vidare och vi strävar alltid efter att en lagning ska märkas så lite som möjligt, och helst inte alls.

Det går alltid att laga ett klickgolv

Summa summarum så är det ingen katastrof om du får en skada i ditt klickgolv. Ofta kan du enkelt laga det på egen hand med ett reparationskit, träspackel eller annan specialmetod. Skulle skadan vara av lite mer svårhanterlig natur kan du alltid ringa oss så fixar vi det. Vi har stor erfarenhet av att laga alla typer av golv och vi strävar alltid efter att göra den perfekta lagningen utifrån golvtypen. Genom att anlita oss får du professionell hjälp som dessutom subventioneras med ROT-avdraget.

Garanterat bra resultat!
16 Apr 2019