Golvet kan vara den mest förbisedda detaljen i hemmagymmet. Men det kan också vara det mest uppskattade.
Många betalar stora summor på träningsredskap och annan gymutrustning i ett hem som kostat miljoner för att sedan ställa utrustningen på ett vanligt golv. Många har snabbt insett fördelen med att skaffa ett gymgolv som är anpassat för de specifika påfrestningar som fysisk träning utsätter ett golv för.
Ett gymgolv behöver inte täcka hela ytan
Ett gymgolv behöver inte alltid täcka hela gymytan där hemma – alla typer av träning är inte lika tung och påfrestande för ett vanligt golv. Men om du tränar mycket styrka så rekommenderar vi starkt att du använder ett gymgolv. Om du exempelvis använder tunga vikter, hantlar eller skivstång så kommer golvet att utsättas för en hel del slitage – det kommer att hända även om du sätter ner utrustningen med stor försiktighet. Använder du en skivstång med 50 millimeters vikter så rekommenderar vi att du använder ett golv med minst 25 millimeter tjocka plattor.
Men detta betyder inte att du ens måste täcka hela golvytan där du styrketränar. Ett smart sätt att spara på kostnaden för gymgolv är att bara lägga en platta vid sidan av ställningen där du lyfter skivstången.
Går att utöka med flera plattor
Om du ändå vill täcka en större yta med gymgolv så är det inga större problem att utöka med flera plattor. Många moderna gymgolv är smidiga och enkla att koppla ihop utan att man behöver använda lim. Det är den höga tyngden som gör att golvet ligger på plats utan att det behöver limmas.
Har du ett lite större hemmagym med sidoutrustning som exempelvis motionscykel, ställning där du tränar chins eller någon annan tung utrustning så kan det vara värt att titta på en gymmatta. Detta är även mycket bra om du vill lägga gymgolv i ett garage. Detta är ett behagligt och skyddande samt lättstädat underlag som inte kostar allt för mycket. Men även här rekommenderas ”pusselmattor” om du skulle använda riktigt tung utrustning.
Inget sidoarbete behövs
När du ska lägga ett gymgolv hemma så behövs egentligen inget sidoarbete. I vissa unika fall kan man behöva fästa golvet i marken – men det är bara nödvändigt om man vill bygga en extra plattform i trä.
Vilken tjocklek du ska använda på golvet varierar självklart beroende på hur tung belastningen kommer att bli. Om du inte kommer att ha någon lyftsektion så räcker det med en tunn matta. För en glad motionär som bara vill hålla sig i hyfsad form så räcker det oftast med ett golv på 25 millimeter, men ska du lyfta tunga vikter så rekommenderar vi 30 eller 45 millimeter. Eller rent utav en stadig lyftplattform.
Andra inlägg
- Behandling av vitt trägolv
- Utegolv – frågor och svar
- Lägga golv i källaren
- Väv din egen matta – en enkel guide
- Lägga linoleumgolv - tips & råd
- Anpassa dina dörrar när du lägger nytt golv
- Golv i musikstudio
- Vad har man för golv på slottet?
- Byta dörrfoder och lister
- En bra entrématta skyddar ditt golv