Enkla tips för att lägga lamellparkett på egen hand

Tycker du att det verkar krångligt att lägga golv? Det behöver det inte vara. Naturligtvis ska du kanske inte ge dig i kast med att lägga massiv fiskbensparkett som komplett nybörjare, men att lägga ett klickgolv är något som de flesta klarar av. Dessutom är det riktigt roligt. Men även om det är enkelt är det så klart viktigt att du är mycket noggrann, och att du noga följer de anvisningar som följer med golvet. Vissa saker som du som lekman kan tycka verka marginella, som att golvet ska vänja sig vid innertemperaturen, eller att du behöver tänka på att lämna expansionsutrymme för att kompensera träets fuktrörelser, är i själva verket väldigt viktiga.

”För dig som är beredd att göra ett och annat misstag och till slut bli klar med golvläggningen innebär det definitivt en boost för självförtroendet”

Skulle du påbörja en golvläggning men inse att du tagit dig vatten över huvudet är det ingen katastrof. Ring oss så hjälper vi dig att slutföra arbetet. Du får då dessutom ROT-avdrag på arbetskostnaden. Men för dig som är beredd att göra ett och annat misstag och till slut bli klar med golvläggningen innebär det definitivt en boost för självförtroendet och stoltheten i att kunna säga att du har lagt dig golv själv. Här går vi igenom några saker som det kan vara bra att känna till innan du ger dig i kast med att lägga ditt första lamellparkettgolv.

Parkettplankor är fuktkänsliga

Lamellparkett rör sig i relation till luftfuktigheten. Det innebär att ditt golv kommer att krympa på vintern när det är kallt och svälla på sommaren när det är varmt. Det innebär också att innan du lägger golvet måste du ta in det i rummet där det ska ligga och ge det tid att anpassa sig till inomhustemperaturen. Detta är mycket viktigt, eftersom golvet annars kan svälla väldigt mycket de första dagarna efter att du lagt det, och i värsta fall bli ojämnt.

Det är också på grund av detta som man alltid lägger golvet med ett expansionsutrymme mot vägg. Detta utrymme ska vara ungefär 1,5 mm per meter golv, och alltid minst 10 mm. När du lägger golvet använder du dig av så kallade distansklossar för att hålla avståndet mot väggen. Med hjälp av distansklossarna kan du enkelt styra hur stort utrymmet mot vägg ska vara. Det är viktigt att avståndet inte är för litet, men det får inte heller vara för stort eftersom det då blir svårt att täcka med golvsocklarna.

Ta bort socklarna innan du lägger golvet

Det innebär lite mer jobb, men det är absolut värt att ta bort de befintliga golvsocklarna innan du lägger golvet och sedan spika fast dem igen när golvet är lagt. Alternativet är att lägga golvet ut mot de befintliga socklarna och täcka skarven med kvartsstav, men det ser helt enkelt inte lika bra ut. Om golvsocklarna är gamla och slitna kan du så klart byta ut dem mot nya, men det väsentliga är att du låter golvet gå så långt ut mot väggen som möjligt, minus expansionsutrymmet. Det kommer att göra att ditt golv ser proffsigare ut och bli en integrerad del av rummet.

Börja i rätt ände

Du ska alltid lägga ett parkettgolv på längden. Vad som är längs med är lätt att säga i ett avlångt rum, men hur tänker man i ett kvadratiskt rum? Där kan du i stället låta ljuset avgöra. Du bör alltid lägga ett golv i den riktning solstrålarna faller in, eftersom det gör att skarvarna döljs bättre. Finns det fönster på flera väggar av rummet, lägg golvet i riktning mot det fönster du ser från den dörr där du oftast går in i rummet.

Garanterat bra resultat!
14 Jan 2019